Haarlemse sloep Fiducia

Het verhaal van voormalig eigenaar Guus van Faassen die nauw verbonden blijft met Wijntjes en Deintjes: 

Over de Fiducia

Nadat het plan is ontstaan om een rondvaartbedrijf te gaan beginnen ben ik opzoek gegaan naar een geschikt schip.

Online vond ik een advertentie, en met mijn maatje Des en mijn zoon James zijn we op 19 augustus 2020 gaan kijken in Zaandam. Hier lag een stalen reddingssloep van naar schatting meer dan 70 jaar oud welke al een heel leven achter de rug had. De boot had iets prachtigs en was zeker niet “standaard” zoals je vaak ziet varen als rondvaartboot.

Uiteindelijk heb ik dan ook niet lang na hoeven denken en was de deal gesloten.

Sloep huren Haarlem

Restauratie van de sloep

Bij aanschaf had ik wel gezien dat de boot wat werk behoefte maar dat ik hem wel helemaal naar eigen smaak kon maken. Dat “wat” werk werd een complete restauratie….
En omdat ik graag strakke (bijna onmogelijke) doelen stel heb had ik hier welgeteld 6 maanden voor, 1 april wilde ik open met Wijntjes en Deintjes en dit is gelukt!
Na de aankoop is de boot naar Hillegom gegaan om haar daar helemaal af te breken en klaar te maken voor zandstralen. Ook de oude Mercedes Dieselmotor uit 1954 is eruit gegaan om later plaats te maken voor een complete elektrische motor van “Green Marine”.

Na het zandstralen kon het opbouwen weer beginnen. Zelf heb ik de hele boot opnieuw gelast en betimmerd, waarna ze door Douwe en zijn team van “Van De Poll schilderwerken” is voorzien van nieuwe verf. Vervolgens is ze over het water op sleep gegaan naar “E-Werf” Amsterdam, hier hebben Olivier en zijn team de oude dame van een nieuw “hart” voorzien.

Om aan de laatste milieu en vergunningseisen te kunnen voldoen, is de boot nu voorzien van een geruisloze, stankvrije motor van ‘’Green marine”. Naast het complete vervangen van alle techniek van motor tot schroefblad heeft “E-werf Amsterdam” de oude dame uitgerust de laatste innovaties op computertechniek, van GPS tot WIFI aan alles is gedacht.

“Fiducia” betekend “Vertrouwen”

De naam van de boot is geworden “FIDUCIA” wat Italiaans is voor vertrouwen.
Enerzijds omdat wij gek zijn op Italië, en anderzijds omdat vertrouwen iets is wat een rode draad is geweest in dit project. Van vertrouwen hebben dat het goed komt vanuit mijzelf, tot het vertrouwen hebben in mij van Frederieke, mijn kids Chloë en James, mijn vrienden en familie.

Bloed, Zweet, Tranen, maar ook heel veel liefde is er in de boot gegaan en ik hoop dat jullie er net zo van gaan genieten als wij.

Techniek:

Enkele technische feitjes voor de liefhebbers:

  • Lengte 7,60 meter
  • Breedte 2,60 meter
  • Diepgang 0,70 meter
  • Motor: Green Marine Motors High Performance 8,5KW
  • Boegschroef: Vetus BOWPRO 48 57kgf
  • Accu: EDV tractiebatterij 48V.- 690Ah/C5 33KW
  • Topsnelheid: 12km/pu (kruissnelheid 8 km/pu)